تصویر گرفته شده از زمین توسط سفینه “ویجر 1” از فاصله 6 میلیارد کیلومتری در لبه منظومه شمسی، همه ما تو اون نقطه جمع شدیم!! کل زمین! یعنی نقطه ای بیش نیستیم!
از این دیدگاه مسلط دورافتاده، زمین ممکن است هیچ علاقه خاصی را بر نه انگیزاند. اما برای ما، این فرق میکند. دوباره به آن نقطه نگاه کن. آن [نقطه] همین جاست. آن [نقطه] خانه است. آن [نقطه] ماییم. بر روی آن هر که را که دوست داری، هر که را که میشناسی، هر آن که تا به حال نامش را شنیدهای، هر انسانی که تا کنون بوده است، زندگی شان را سپری کردهاند. جمع تمامی خوشیها و رنجهای مان، هزاران دین مطمئن، ایده ئولوژیها، و دکترینهای اقتصادی، هر شکارچی و کاوشگری، هر قهرمان و بزدلی، هر خالق و نابود کننده تمدنی، هر شاه و رعیتی، هر زوج جوان عاشقی، هر مادر و پدری، هر بچه امیدواری، هر مخترع و کاشفی، هر معلم اخلاقی، هر سیاستمدار فاسدی، هر «فوق ستارهای» و… در تاریخ گونه ما، آنجا زندگی کرده است – بر روی ذره گردی معلق در یک شعاع نور.
زمین صحنه بسیار کوچکی در عرصه وسیع گیتی است. به رودهای خونی که توسط ژنرالها و امپراتورها ریخته شده تا، در شکوه [با افتخار] و پیروزی، بتوانند اربابان زود گذر جزیی از یک نقطه شوند، به بیرحمیهای بیشماری که از ساکنان یک گوشه این نقطه بر [علیه] ساکنان غیرقابل تمیز گوشهای دیگر سرزده، بیندیش، چه مکرر است عدم تفاهمشان، چه مشتاقاند به کشتن یکدیگر، چه پرحرارت است نفرتهاشان. رفتارهایمان، خود مهمبینی خیالیمان، توهم اینکه یک جایگاه اختصاصی در عالم داریم، توسط این نقطه کم نور به چالش کشیده شده است. سیاره ما یک ذره تنهای احاطه شده در تاریکی عظیم کیهانی است. در گمنامیمان، در تمامی این وسعت، هیچ نشانی از اینکه کمکی از جایی دیگر برای حفظمان از خودمان برسد نیست.
زمین تنها دنیای شناخته شدهای است که تا کنون زندگی را پناه داده است. هیچ کجای دیگری نیست، حداقل در آینده نزدیک، که گونه ما بتواند به آن هجرت کند. سرزدن، شاید، اقامت هنوز خیر. خوشتان بیاید یا نه، در حال حاضر زمین جایی است که ما موضعمان را میگیریم. گفته شده است که نجوم یک تجربه متواضع کننده و شخصیتساز است. شاید هیچ اثباتی برای حماقت غرور بشری بهتر از این تصویر دور از دنیای کوچکمان نباشد. برای من، این تأکیدی بر مسئولیتمان است که با یکدیگر مهربانتر رفتار کنیم و نقطه آبی کمرنگ، تنها خانهای را که تاکنون شناختهایم، گرامی داشته، محافظت کنیم.
“کارل ساگان – 1994- نقطه ابی کم رنگ”
دیدگاهتان را بنویسید